torsdag 5 februari 2009

Vad ser du på bilden?


Jag ser en stensättning, en förhistorisk grav. Den ligger tillsammans med flera liknande i en liten beteshage nånstans i Sjuhäradsbygden. Min tolkning av platsen är att den är ett litet gravfält. Mannen som byggde en sommarstuga precis intill för många år sedan hävdar bestämt att det bara är röjningsrösen. De hade tydligen råkat ta bort några, men de hade minsann inte hittat något. Nej, antagligen inte - hur mycket ser man när man tar bort stensättningar med grävmaskin?

Men även arkeologer emellan kan tolkningarna gå isär. Det som den ene tolkar som tydliga förhistoriska gravar, tolkar den andre som röjningsrösen. Bilden kompliceras av att det inte sällan faktiskt ligger enstaka gravar inom röjningsröseområden och annan fossil åkermark. Vilket väcker en rad funderingar kring hur de dödas landskap förhåller sig till de levandes odlingsmark och vilka religiösa föreställningar detta är uttryck för.

Vi kan i alla fall vara säkra på att fåret är ett får. Det är ett Texelfår, främst en köttras, men som ger en ganska speciell ull. Den är fluffig och går inte att tova men passar bra till att stoppa kuddar och täcken med. Och man kan spinna den, det blir ett annorlunda, lite "krispigt" garn. Men för det vänliga äldre paret som äger fåren är ullen mest att avfallsproblem. Fåren måste klippas, men det finns ingen ekonomi i att ta vara på ullen. Synd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar