tisdag 10 mars 2009

Vardagsbilder

Det finns en och annan därute som ser arkeologi i ett romantiskt skimmer – arkeologer som ligger och petar i marken en solig sommardag och penslar fram små fina fynd. Det finns väl de som gör det. Själv kan jag inte påminna mig att jag har gjort det i någon större utsträckning.

Den arkeologiska vardagen är mest en massa annat. Spännande, jobbigt, tungt, blött, kladdigt, soligt, vackert, oväntat – inte sällan mycket av det där på en och samma gång. Omväxlande, minst sagt.

Det här är så mycket vardag det kan bli. Schaktkontroll av ledningsschakt i det äldsta Varberg. Nära den tidigare havsstranden, vilket man möjligen kan ana i bilden.


Snöstorm i norra Bohuslän. Jobbet måste göras, trots vädret.


Ibland hjälper det inte ens med karta, kompass och GPS på samma gång. Till och med en kulturgeograf kan undra över vägen ibland.


Lustiga fynd gör man. Kaffe, någon?

Foto: Jörgen Streiffert

Glädjen över det oväntade, som när vi hittade en medeltida ödegård i Tissered utanför Ulricehamn. Visserligen anade vi att det borde finnas en gård i området, med tanke på att där fanns stora mängder fossil åkermark i närheten och dessutom en folklig tradition om en försvunnen stad (!), som skulle övergivits efter digerdöden. Men att den skulle komma rakt i våra sökschakt var kanske en smula oväntat. Härden som bloggförfattaren begrundar fick en prydlig datering till 12/1300-tal.Tidig morgon, kallt, rått men vackert.


Åsunden en tidig höstmorgon. Att ibland räta på ryggen och avnjuta vackra vyer hör också till jobbet. Inte bara för skönhetsupplevelsen – om man glömmer bort att det finns ett landskap runt utgrävningsschaktet så missar man de viktiga sammanhangen.


Ibland är det faktiskt bara vackert. Röset Lyse 22 i Bohuslän en decemberdag. Kallt och blåsigt var det – men utsikten...


Kvarndamm i Svartrå. Inventering är nästan det roligaste med jobbet. Vackra landskap och nöjet att hitta nya fornlämningar.

2 kommentarer:

  1. Tissered? Vad finns att tillägga...
    beetype

    SvaraRadera
  2. Tissered. Finns massor att tillägga. Bland annat kunde man nämna en viss kollega som ville dissa hela den ytan vid utredningen... ;-)

    SvaraRadera