tisdag 17 mars 2009

Besiktning

Våren är här och fältsäsongen drar igång. Vi ska jobba med utredningen av en bit av vägen öster om Veddige i Halland och idag var vi ute och tittade på sträckan. Det är ju mycket som ska göras...

Sällskapets ornitolog såg allt möjligt, här är det gäss som skådas. Roligast var kanske tre glador som hängde över Viskan. Ska de möjligen häcka här? Dessvärre fastnade de inte på bild.

Bra platser att fika och placera byssjor på måste ju kollas. Den här såg bra ut, med grillplats och fikabord. Inte ofta det är så välordnat (dock vet ju inte om vi kan använda platsen... men den ser bra ut). Och utsikten över den delvis utdikade sjön Dran stör inte alls. Såhär på våren kan man ana en del av dess forna stolthet.

En och annan fornlämning får ju besiktigas. Detta är Veddige 72, en mycket liten skans som uppges vara från Karl XI:s tid.

Och så måste man ju fika i solen. Första vårdagen var det idag!
(Vän av ordning kan lugnas med att vi gjorde lite mer än att fika och skåda fåglar. Men en av poängerna med det här jobbet är faktiskt att man kan gå ut soliga vårdagar och titta på allt möjligt ;-))

6 kommentarer:

 1. Min favorit-fornlämning i Halland är Veddige RAÄ 12. När man tagit bort en recent bronsåldershög hittade arkeologerna resterna efter ett hus från stridsyxetid, med rester av brända människoben i en ränna. Mycket snarlik konstruktion med det numera mer kända stridsyxe-dödshuset i Turinge sn, Södermanland.

  Så hitta gärna lite mer av den varan tack.

  Blir otroligt avundsjuk av dina foton. Kan riktigt känna doften av våt jord och gräs och solvarma stenar. Akut skärslevs-sjuka.

  SvaraRadera
 2. Bara skäggiga gubbar med kalaskula... Dags för föryngring? :-)

  SvaraRadera
 3. Kul, intressant område. Var det inte i överkant på Dran (eller var det Veselången?) som det finns uppgifter om pålar i vattnet? Har för mig Bengt N kikade på det för sisådär 20 år sedan. Men pålarna lär väl inte ha synts på länge med tanke på de konstanta översvämningarna i området de senaste åren...

  Några km uppströms (bortom 2 fartkameror) det området där ni skall hålla till är översvämningsbilderna på detta inlägg tagna:
  http://arkeologivast.blogspot.com/2008/10/ett-annat-halland-del-2.html

  SvaraRadera
 4. Kullenmannen: att det bara är skäggiga gubbar med kalaskula beror ju såklart på att den såväl skägg- som kalaskulefria fotografen inte är med på bilderna ;-)

  Leif: det finns allt möjligt spännande vid Dran och Veselången, jag berättar mera när vi kommer igång med jobbet.

  Och ArchAsa: vi får väl jobba på nåt spännande stridsyxefynd men jag garanterar inget...

  SvaraRadera
 5. Problemet med alltför många skäggigt gubbar löses enkelt medels anställning av kvinnor boende i närområdet.....

  annan

  SvaraRadera
 6. annan: dessvärre ligger ju makten att anställa hos just de skäggiga gubbarna, annars hade ju problemet varit lätt att lösa :-)

  SvaraRadera