tisdag 3 februari 2009

Min arkeologiska vardag

Första inlägget på en ny blogg... här ska man sätta tonen för det hela. Vad ska bloggen handla om, vad är meningen med att sätta ännu en blogg till världen?


Arkeologisk vardag är min vardag. Jag har jobbat med arkeologi i drygt 20 år och under den tiden hinner man samla på sig en hel massa tankar och funderingar som pockar på att komma ut. De vanliga kanalerna för att förmedla arkeologi – rapporter, böcker, webbsidor – har sin givna form och det är mycket som inte ryms i den. Så därför: en blogg!


Men arkeologisk vardag är också vardagens arkeologi. Det mesta av det vi gräver upp och forskar kring är människors vardagsliv. Få arkeologer hittar skatter eller åker till djungeln på Indiana Jones-äventyr. Vår vardag består av krukskärvor, odefinierbara små rostiga järnföremål, vaga och svårtolkade spår av människors bostäder, verkstäder, åkerlappar och gravplatser. Av detta kan vi bygga spännande berättelser, men de bygger inte sig själva. Det är vårt pysslande och gnetande med en massa fakta och småbitar av det förflutna som ger stoff åt berättelserna. Vår arkeologiska vardag.


Vad ska du som läsare vänta dig här? En massa spridda funderingar som inte bara vänder sig till andra arkeologer utan minst lika mycket till alla som är intresserade och nyfikna. Tankar kring hur vi forskar om det förflutna, hur vi skapar våra berättelser och inte minst varför. Tankar kring hur till synes slumpmässiga spår av dåtiden faktiskt berättar väldigt mycket om människors liv och sätt att förhålla sig till sin tillvaro. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar